16 érdekesség a 2021-es évemből

Megkésett évértékelés és visszatekintés - fontosabb állomások az elmúlt évből.
110 blue chic collection pixistock by alicia powell 6 scaled

Listaírásban verhetetlen vagyok (bár az év végére ezt is egyre jobban digitalizáltam), ahogyan a teendő (aka to do) listák gyártásában is. Az (időben) elvégzett feladatok kipipálása kedvenc időtöltéseim egyike. Lássuk, mik történtek velem 2021-ben!

Komolyabbra fordítva a szót: összegyűjtöttem, hogy mivel telt az elmúlt évem, és milyen eredményeket értem el. Ezzel magamat is motiválom és inspirálom, hiszen, bár néha talán úgy tűnhetett, semmit sem csinálok. Ez persze a közösségi média óriási zajában csak szubjektíve tűnik „semminek”, azért igencsak aktívan teltek a hónapok. Jelentős változásokkal kezdtem az évet, hosszú évek munkája érett be és nemcsak szakmai, de önismereti szempontból is számos tanulsággal jártak az elvégzett feladatok. 

Visszaigazolást nyert az a mondás, miszerint a kemény munka megtérül, ill. a lassú víz partot mos közhelyet is elpuffogtathatom. Koránt sem értem el minden célomat, de most már talán jobban kikristályosodott, hogy 2022-ben hogyan és mivel szeretném folytatni.

Január végén elbúcsúztam az alkalmazotti léttől

A 2020-as tavaszi karantén volt az első figyelmeztetés, amikor azt éreztem, hogy jobban járnék, ha az akkor már 100%-osra kibővült home office-t még jobban kiterjeszteném, s magam oszthatnám be a napi munkaidőmet és a feladataimat. Azonban még úgy éreztem, ki kell várnom, amíg elül a COVID-19 okozta krízis, s wellbeing tanácsadóként még sok mindent elérhetek az akkori munkahelyemen. A „hullámok” azonban sokasodtak, a bizonytalanság egyre fokozódott a vállalatok életében is, és a világ szintű válság vége (?) is egyre messzebbre helyeződött. Bennem egyre nőtt a nosztalgia az iránt, hogy ne csak mellékállásban, esténként, hanem az időm 100%-ában a dietetikával foglalkozzam, azzal, amihez a leginkább értek. Egy merész döntés eredményeképpen így januárban már a felmondási időmet töltöttem, de lélekben már készültem a vállalkozói létre, életmódra.

Főállású egyéni vállalkozó (szabadúszó) lettem februártól

Kvázi szabadúszóként folytattam az addigi szakmai tevékenységeimet, amit 16 évnyi munka előzött meg. Bár már 2008 óta voltam egyéni vállalkozó, s egy ideig dolgoztam is főállású vállalkozóként, aztán úgy alakultak a munkáim, hogy a vállalkozást az aktuális főállásom, munkaviszonyom mellett folytattam. Ez persze sok átdolgozott éjszakát, hétvégét, ünnepnapot is jelentett, mivel a mellékállású feladataimat csak szabadidőmben végeztem, amikor mások pihentek. 2021 februárjától azon voltam, hogy rugalmasabban tudjam kezelni a munka-magánélet egyensúlyt.

Az Egészségfejlesztés szakfolyóirat szerkesztője lettem

Megtisztelő ajánlás, majd felkérést követően szerkesztőként csatlakoztam a hazai népegészségügy egyik jelentős szakmai lapjához, az Egészségfejlesztés folyóirathoz. Elsősorban az egészségmegőrző táplálkozással kapcsolatos cikkek szerkesztése, az ilyen témájú cikkek szerzőinek felkutatása, felkérése a feladatom. Mivel már jó ideje az Új Diéta, a magyar dietetikusok országos folyóiratának is szerkesztője, lektora is vagyok, az ott megszerzett tudásomat, tapasztalatomat az Egészségfejlesztésnél is kamatoztatni tudom.

Animációk forgatókönyveit és azokhoz illeszkedő feladatokat terveztem Etesd az eszed programhoz

2021 őszén indult az Etesd az Eszed program, amely a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért program része, ennek célja, hogy a szülőket és gondviselőket segítse abban, hogy gyermekeik egészségesebbek legyenek. Élménydús online és offline aktivitások, versenyek, bajnokságok, iskolai egészségnap – ez mind része az Etesd az Eszed programnak, ahol a gyerekek játékos módon sajátíthatják el az egészséges és fenntartható életmódhoz kapcsolódó ismereteket. A programhoz kapcsolódva, az Okos Doboz által készített, ismeretterjesztő animációk és az azokhoz kapcsolódó online feladatok megtervezésében vettem részt. 

4 témában állítottam össze az animációk forgatókönyvét, amelyet aztán a grafikusok életre keltettek. Nagyon kedvelem az ilyen kreatív feladatokat, ahol a szakmai tudást játékos formában lehet közzé tenni.

Íme az animációk:

Mindennapi hősök az egészségünk védelmében

Olajok és zsírok

Állati eredetű fehérjeforrások

Bánj okosan a cukorral!

Kicsit előreszaladok időben, de ez ide illik: szeptemberben az Etesd az Eszed programban részt vevő iskolák részére szervezett egészségnapok feladatainak összeállításában, valamint azok lebonyolításában is részt vehettem.

Elkezdődött az együttműködésem az ALSAD Medical csapatával

Miután korábban már részt vettem az ALSAD honlapján található mintaétrendek validálásában, jó kapcsolatot ápoltam a céggel. Ezt további feladatok követték. Elkezdtem rövid posztokat és cikkeket írni mint külsős tartalomgyártó az ALSAD Medical facebook oldalára és a betegedukációs weboldalaira elsősorban a vese-, cukorbetegek étrendje, valamint a prevenció, ill. táplálkozástudományi edukáció témákban. 2021-ben összesen 72 rövidebb és hosszabb posztot, cikket készítettem, s a közös munka folytatódik 2022-ben is. 

Közös videóban szerepeltem Liptai Claudiával az alvás és a táplálkozás kapcsolatáról – március 25.

Egészségpercek az Alma Gyógyszertárakkal! Mi az összefüggés a kiegyensúlyozott alvás és az egészséges táplálkozás között? Mindkettő elengedhetetlen feltétele az egészséges életmódnak! Liptai Claudia kérdezett a témáról. 

Előadtam az Életmódváltás Éjszakája – március 26.

A hagyományteremtő jelleggel megrendezett Életmódváltás Éjszakája esemény keretében sok szuper dietetikus között én is tartottam egy rövid előadást az Életmódváltók Éjszakáján Virtuális táplálkozási mentőöv – hogyan lesz “Gugli” valóban a barátunk? címmel. Az előadást a blogom facebook oldalán élő videó keretében tartottam meg, itt visszanézhető.      

163965668 267517991508529 126699270832349323 n
Az Életmódváltás Éjszakájának előadói

Megjelent egy írásom az Árkád Look Book nyári számában

Nem is akárhogyan, hanem még modellt is álltam a cikkhez, s hazánk egyik (ha nem a) legjobb divatfotósa, Zsólyomi Norbert kapott lencsevégre (nem mondom, hogy nem izgultam, de). Ezekről írtam benne: Új trend született: Varázsoljunk a hátrányból előnyt! Milyen szokásokat hoztunk magunkkal abból a sajátos élethelyzetből, amit a pandémia teremtett? Na és mit érdemes megtartanunk belőle a jövőben? Sajnos, végül azt a ruhát, amit a fotózáson viseltem, már nem találtam a Mango kínálatában, így csak a kép erejéig volt rajtam. Hátha idén újra bekerül a nyári kollekcióba…

Augusztusban elkezdődött a weboldalam készítése

Beke Kitti webdesignerrel megkezdtük a közös munkát, bár a harc oroszlán részét ő végezte, azért nekem is bőven jutott feladat. Az indulás előtti hónapok ugyanis nagy részt azzal teltek, hogy összegyűjtöttem a honlaphoz szükséges szakmai anyagokat, fotókat, forrásokat… Ezekből aztán Kitti alkotott egy csodát, s már az első moodboardokkal, majd a főoldallal teljesen elkápráztatott. Már tudtam, hogy nem lesz gond, sőt, alig vártam, hogy megláthassam a többi oldalt is!

Szeptemberben elkészült a weboldalam és a logóm is

Beke Kitti azt a munkacímet adta a fotónak, amit alább közzéteszek, hogy juhuuuu.png (ld. alább). Nem véletlenül! Ahogy már fentebb is írtam, hetek óta ebben a lelkiállapotban voltam a honlapkészítés kapcsán, amióta először láttam, hogy milyen csodát alkotott a 16 éves szakmai pályafutásom alatt végzett munkáim, tapasztalataim összesűrítéséből, s abból, amilyen én magam is vagyok. Komoly önismereti munkával is felértek a mögöttem álló hónapok, amíg a weboldal háttéranyagait és szöveges tartalmait gyűjtöttem össze. Az eredmény magáért beszél, s mivel már itt vagy, és olvasod is a végeredményt, ezért nézz szét a honlapom többi menüjében is! Nézd meg például, hogyan jellemezték a velem való közös munkát a korábbi/jelenlegi partnereim!

juhuuuu
A kép önmagáért beszél – juhúúú!

A honlaptervezéssel, -fejlesztéssel párhuzamosan már korábban elkezdődött a Youteefool logó tervezése, amelyet Mónus Tímeának köszönhetek. Szerettem volna, ha a Youteefool mint saját márka is egy kicsit fejlődik, s professzionálisabb arculatra tudok váltani a közösségi média platformjaimon. Ez így meg is valósulhatott. 

youteefool facebook cover
A facebook oldalam borítóképe is megújult az új arculattal és logóval, mottóval

Több wellbeing előadást is tartottam vállalatok számára

Az ősz folyamán az ING számára offline, a DHL és az S&T részére egy alkalommal, a Colas részére pedig két alkalommal online módon tarthattam meg a vállalati wellbeing programjuk keretében az ismeretterjesztő, gondolatébresztő, szemléletformáló jellegű előadásaimat az egészségmegőrző táplálkozás különböző területeiről. Ez is volt a tavalyi év egyik célja, hogy ezzel a területtel foglalkozzam és együttműködhessem a Worklife Company-vel is, így ez a vágyam teljesült. 

Instagram live-ban szerepeltem Morber Janka vendégeként – október 25.

Az egészségről, az egészségmegőrző táplálkozásról és az ezzel kapcsolatos kihívásokról beszélgettem Morber Jankával a Most van a perc című instagram csatornáján. Ez volt az első „instagram live”, amelyben szerepeltem, de talán idén követik majd újabbak.

A Váltózóna Podcast Berkes Márton edzővel, életmód mentorral beszélgettem- november 15.

Mi a különbség evés és evés között? Hogyan függ össze a stressz, az immunrendszer és a táplálkozás? Miért van egyre több élelmiszerintolerancia? Mi a táplálkozástudomány jövője? Hol kellene kezdeni a táplálkozási szokások átformálását? Ezekről a témákról és sok másról esett szó Berkes Márton Váltózóna című podcastjében, ami így az első podcast beszélgetésem lett, de remélhetően nem az utolsó.

Berkes Márton Váltózóna Podcast
Berkes Mártonnal a Váltózóna podcast stúdiójában

Szerepeltem a Ridikülben – november 16.

Nagy meglepetésemre és örömömre meghívást kaptam a Ridikül című műsorba, ahol Tóth Vera, énekesnő, Lajos Mari gasztronómus, újságíró és Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója társaságában a tej és tejtermékek fogyasztásának előnyeiről beszélgettünk egy kellemes hangulatú adásban, természetesen szót ejtve azokról az állapotokról is, ahol ezek az élelmiszerek nem vagy csak korlátozottan javasolhatók.

Ridikül tej Schmidt Judit
A Ridikül című műsorban éppen a tej előnyeit ecsetelem

Elkészült az első saját adventi gasztrokalendáriumom – december 1. 

24, az adventi időszakhoz passzoló cikkemet gyűjtöttem össze, amelyek a Travelo.hu magazinjába írtam az elmúlt években. A honlapomnak köszönhetően ezt már saját linkként tehettem közzé. A csomagokra kattintva megjelennek a cikkek és ezzel hozzájárulnak az adventi hangulat fokozásához és az ünnephez illő ételek, italok élvezetéhez is.

Receptem jelent meg az Ételmentő honlapján – december 24.

Az instagramon kezdtem el követni az Ételmentő nevű oldalt. Ők egy olyan granolát készítenek, amely a sörgyártás melléktermékeként megmaradt sörtörkölyt hasznosítja újra, s ezáltal ez egy modern és menő, ún. upcycled élelmiszernek számít. A granolát magam is kóstoltam, mert a kedvenc csomagolásmentes boltomban, a nepazarolj-ban már korábban meg is vásároltam. Az Ételmentő csapata egy közös együttműködésre kért fel. Ennek keretében született a Hogyan lett a céklából sütőtökchips? írásom, amiben két őszi-téli zöldségfélénk héjának újrahasznosítását mutattam be. Nagy öröm volt ez számomra, mivel magam is törekszem a fenntartható étrendre, s igyekszem minél inkább csökkenteni a saját élelmiszerpazarlásomat és az általam termelt hulladékok mennyiségét.

Ami kimaradt: több tv-megjelenésem is volt (például a Családbarát magazinban, a Spektrum Home-on, a Life Tv-ben), mivel jobban ráértem a rugalmas munkaidőm miatt, ill. több cikk megjelenésében is részt vehettem szakértőként. Ezeket a Megjelenéseim menü alatt tekintheted meg időrendi sorrendben. A beépített szűrő segítségével téma, platform, médium és egyebek szerint is keresgélhetsz. Előre jelzem: a Médiaklikkes linkek egy része valószínűleg már nem elérhető, ezeket idővel majd kiveszem (csak a linket).

Summa summarum, tartalmas év volt, sokféle izgalmas kihívással és feladattal. Bebizonyosodott, hogy jó döntést hoztam, amikor a szabadúszó létet választottam, mert így kiteljesedhettem a munkáimban és jobban kiélhettem a kreatív énemet. Persze mindig van hova fejlődni. Megérdemeltem az év végi pihenést. Bár azért a két ünnep között is volt egy kis munkám, de már csökkentett üzemmódban. Az új év lendülete még csak most kezd bennem felpörögni, de már alakulnak a tervek, célok, kihívások, sőt. Majd azokról is adok hírt valamilyen formában.

Tarts velem idén is!

Youteefool, alias Schmidt Judit dietetikus

U.i.: Ha érdekel a blogom többi platformja is, kövess az instagramon és facebookon is!

schmidt judit dietetikus rolam 1

Alias:

schmidt judit dietetikus logo 2
Schmidt Judit vagyok, dietetikus. Ez a munkám és az életem is. Hivatásomnak tekintem, hogy a száraz, tudományos tényeket minél közérthetőbben és olvasmányosabb formában adjam tovább. Fontosnak tartom a hitelességet, kreativitást, precizitást szakmailag, és magánemberként is.

Szerinted másnak is hasznos lehet? Küldd el az ismerőseidnek is!

Facebook
Email
LinkedIn
Pinterest

Tetszik az írói stílusom? Szeretnéd, ha Neked is segítenék cikkírásban? Vedd fel velem a kapcsolatot, és beszéljük át, hogyan tudnék segíteni!