Bár 12 hónap van egy évben, s tavaly 16 tétel került a listára, most mégis csak 10 dolgot gyűjtöttem össze, mert a tíz olyan kerek szám. Nyilván több minden történt velem, de ezekre az eredményekre különösen büszke vagyok és hálás is, hogy részese lehetettem így vagy úgy mindnek. Saját indíttatásból vagy egy csapat tagjaként. Mindkettő fontos. Nem is szaporítom tovább a szót, lássuk a listát!
Munkahelyi well-being projektmenedzser képesítést szereztem
2022. április 22-én nemcsak a Föld napját ünnepeltük, hanem egy fontos lépést is az életemben. Sikeresen elvégeztem a Work for Humans munkahelyi well-being projektmenedzsment képzését. Korábban a munkám során már megismerkedtem ezzel a területtel (mint corporate wellbeing tanácsadó), de ott még főleg elméleti tudást gyűjtöttem ezen a területen. A képzésen azonban a gyakorlati oldal is megerősítésre került. Jó hangulatú, tartalmas, up to date, 10 alkalmas (40 órás) képzés keretében. Nagyszerű előadókkal és támogató, érdeklődő csapattagok mellett, akikkel remélhetően még lesz alkalmam találkozni máshol is. A záróprezentációm témája az volt, hogyan lesz a munkahelyi étkezés a fizikai és mentális jóllét egyik alapja. Erről majd a továbbiakban külön blogcikkben számolok be, gyere vissza később is!

Fotó: Horváth Viktória, Work for Humans
Bízom benne, hogy az itt megszerzett tudást a közeljövőben hasznosítani is tudom, amellett, hogy vállalati wellbeing programok keretében már eddig is több előadást tartottam online, offline egyaránt (a pandémia miatt inkább virtuálisan).
A Margit-negyed Nappaliban beszélgettünk egy jót
A II. kerület Margit-negyed projektje többhetes közösségi helyszínt nyitott a Mechwart ligethez közel. A Margit-negyed Nappali nevű rendezvénytérben olyan klubot indítottak, ami társasházi programot fejleszt, gyerekfoglalkozásokat és filmklubot tart, workshopokat szervez permakultúrás gangokról, fermentálásról – azaz inspirál egy tudatosabb, élhetőbb, színesebb és szórakoztatóbb városi életre. Néhány esti alkalmat meghirdettek a szervezők, így pályázni lehetett a helyszín használatára. Hennel Évát, aki coachként végzett, s akkor még mediátor hallgató volt (ma már végzett mediátor) egy kerületi facebook csoportban ismertem meg, s ő egyből le is csapott a lehetőségre. Bevonta Szamosi Zsombort is, aki akkoriban a Kapás utcai Rendelő dietetikusaként segítette a kerületiek egészségfejlesztését. A jelentkezésünk sikeresnek bizonyult, így elnyertük a Nappali támogatását. Nem maradt más hátra, mint hogy 2022. május 18-án interaktív beszélgetést tartsunk, elsősorban, de nem kizárólag a helyi lakosok számára. Körül jártuk a(z elég) jó étrend és életmód tudnivalóit, ami elvezet a jólléthez.

Elégedetten zártuk az estét, valóban élénk párbeszédre került sor. A hallgatóság nem maradt éhesen sem, a környezettudatos kóstolót a Ne pazarolj! csomagolásmentes bolt és az Ételmentő upcycled granolái biztosították. Köszönet a támogatásukért!
„Jóllét és jó élet” témájú beszélgetős eseteket tartottunk
A Nappaliban lezajlott beszélgetés sikerén felbuzdulva nem maradt el a folytatás sem. A Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat „Csináld magad társadalom” pályázatát elnyerve egy három alkalmas beszélgetéssorozatot indítottunk Jóllét és jó élet a tökéletes test kényszerén túl – a dietetikától a lelki egészségig címmel a Marczibányi téri Művelődési Központban. A mottó ez volt: Kinek higgy, merre indulj, hogyan változtass az életmódodon, hogy jól (l)egyél?
Az ötletgazda és a sikeres pályázat írója ez alkalommal is Hennel Éva mediátor, coach volt, aki a programszervezés mellett ezúttal is az esték moderátoraként vezette az interaktív beszélgetéseket.
2022. szeptember 13-án első alkalommal a prevenció (megelőzés) került terítékre (2022. szeptember 13.):
– megelőzni, mit és hogyan?
– az egészség megőrzésének és az élet meghosszabbításának alappillérei
– a test normál működésének alapfeltételei
– az önvizsgálat és a szűrővizsgálatok fontossága
A második alkalommal 2022. október 18-án este, Szamosi Zsombor dietetikus, sport-specifikus dietetikai szakember ismét csatlakozott hozzánk, így az étrend-kiegészítők többek között az alábbi kérdéseket jártunk körül:
– mit értünk étrend-kiegészítő alatt?
– milyen szabályok vonatkoznak az étrend-kiegészítőkre?
– mikor és miért lehet szükség étrend-kiegészítőre?
– hogyan értékeljük azt, amit a reklámokban hallunk?
– milyen kockázatai lehetnek az étrend-kiegészítőknek?

A program zárásaként az evészavar, testképzavar került a terítékre 2022. november 15-én este Hennel Éva és Berkes Márton edző, coach társaságában többek között az alábbi kérdéseket jártunk körül (érdekesség, hogy mindketten mentálhigiénés szakembernek tanulnak, csak más-más egyetemen):
– mitől függ, milyennek látom magam?
– az étkezés helye a gyermekkorban, hogyan hat ez a felnőttkorra?
– kényes egyensúly: meddig normális, mikortól kóros?
– mi befolyásolhatja a testkép és az étkezés zavarait?
A beszélgetések megszervezése, promotálása közben sok tapasztalattal gazdagodtunk Évivel, időközben barátokká váltunk, az azonos értékrend, hasonló célok és életút kapcsán is. A marketingben még van hová fejlődnünk, de közben nagy ívű terveket kezdtünk szőni 2023-ra.
Köszönjük az Ételmentőnek, hogy a beszélgetések végén az upcycled granoláikat kóstolóként vagy tombola nyereményként tudtuk hasznosítani.
Saját Youtube csatornát indítottam
A jóllét-jó élet témájú események felvételeket édesanyám, Schmidtné Érsek Éva készítette, s ő vágta meg a kisfilmmé, amolyan emlékeztető jellegűvé a beszélgetéseket. Ez jó apropót jelentett a saját Youtube csatornám elindítására is Youteefool – Schmidt Judit dietetikus néven. Bár még egyelőre csak az előző két pontban említett beszélgetések felvételeit töltöttem fel, de készítettem azért néhány lejátszási listát is. Ezeken a Youtube-on elérhető előadásaim, wellbeing és egyéb témájú megjelenéseim, s az azok az animációk szerepelnek, amelyeknek a forgatókönyvét, szövegkönyvét én készítettem, vagy amelyeket Dobos-Kufcsák Judit dietetikus, ill. Farkas Cili dietetikus kolleganőimmel együtt tettünk össze.
Csatlakoztam a Felelős Gasztrohős önkénteseihez
Évek óta figyelemmel kísértem a Felelős Gasztrohős munkásságát, mivel azonosulni tudok a céljaikkal, értékrendjükkel. Kapva kaptam az alkalmon, vagyis jobban mondva: nem szalasztottam el a lehetőséget, amikor meghirdették, hogy várják az újabb önkéntesek csatlakozását. A fenntartható, szezonális, pazarlásmentes étrend, életmód hirdetése amúgy is szívügyem, így most abszolút jó helyen tudom kamatoztatni a szakmai tudásomat is. Ezidáig még kisebb feladatokat láttam el (a házilag készült hummusz, vagyis csicseriborsókrém és egy ecetes fürdőszobai tisztítószer árát hasonlítottam össze a bolti verzió árával, valamint írtam egy blogcikket, ami majd a jövőben jelenik meg), de a jövőben még várhatóan bővülni fog ez a lista.
Interjú készült velem a WMN.hu-ra
Régi vágyam teljesült ősszel, még ha csak részben is. Szerepelhettem a wmn.hu virtuális hasábjain. Ugyan nem szerzőként kerültem az oldalra, hanem Filákovity Radojka kérdéseire válaszoltam interjúalanyként. Social proof, hogy érdemes aktívnak lenni a közösségi médiában (jelesül az instagramon), mert ki tudja, mikor lehet előnyös a jelenlétünk. Radojka is ott keresett meg, s kért fel. A téma szorosan kapcsolódott az októberi Jó élet – jóllét beszélgetéshez is, mivel szó esett benne az étrend-kiegészítőkről. is. A kész cikk, avagy az Így jelzi a szervezet, ha valamiből hiány van – a legfontosabb kérdések és válaszok a vitaminokról és antioxidánsokról nem rövid, de így egyben egy hasznos kisokosként olvasható. Figyelmetekbe ajánlom a belinket forrásokat is. Bízom benne, hogy nem ez volt az első megkeresés a WMN-től.
Elindult az Ízműves élménykonyha főzőtanfolyam
Víghné Sági Katalin dietetikus kolleganőm ajánlására egy újabb, izgalmas kihívásban lehetett részem. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) Ízműves élménykonyha workshop-ja azokat várta, akik szeretnének egészségesen, mégis a hagyományos ízeket élvezve táplálkozni és főzni, változtatnának az étkezési szokásaikon, s szeretnék, ha nemcsak ők, de az egész családegészségesebben étkezne. Az Ízműves élménykonyhában Kovács Bence szakács, a Diabetes magazin (diabetes.hu) munkatársa és jómagam hagyományos magyar ételeket főztünk korszerű konyhatechnikával, a részvevőkkel közösen. Budapesten és Győrben is, több héten át pénteki és szombati napokon vártuk az érdeklődőket a jó hangulatú, felszabadult, valódi élményt jelentő workshopra, ahol a maradékértékesítés, fenntarthatóság és az egészségmegőrzés, valamint a különböző diétás tévhitek is szóba kerültek (nemcsak a cukorbetegséget illetően). A program 2023-ban új menüvel folytatódik, lehet csatlakozni.

Elkészült a Tudástár a honlapomon
Nagy örömömre elkészült a honlapom új Tudástára, vagyis az eddigi cikkeim gyűjteménye (ami még feltöltés alatt áll, hiszen többszáz cikk vár még rám). Köszönöm Beke Kittinek az újabb fantasztikus munkát, és azt, hogy megvalósítottad az egyik idei álmomat. Tényleg annyi cikkem van már (szerencsére), hogy külön katalógusra volt szükség. Kulcsszó, kategória, évszám, megjelenési hely szerint is szűrhető, ami nekem is segítség, de annak is, aki szeretné bővíteni a táplálkozással, életmóddal, egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudását, mert ha valamiről olvasni szeretne, akkor „guglizás” helyett itt pikkpakk megtalálja az aktuális irományaimat. A találatok az eredeti cikkre mutatnak, ahol teljes hosszában elolvashatók az írásaim.
Elindult a Multidiszciplináris Jóllét és Egészség című folyóirat
Elbúcsúztam az Egészségfejlesztés folyóirat szerkesztőségétől. Majd hamarosan egy izgalmas szakmai kaland vette kezdetét. Részese lehettem annak, hogy a Magyar Népegészségügy Megújításáért Egyesület égisze alatt megalakult, majd elindult a Multidiszciplináris Egészség és Jóllét című szakfolyóirat, röviden a MEJ, amely egy új, szakbírált tudományos folyóirat, amely online, előfizetés nélkül, szabadon hozzáférhető.
A Multidiszciplináris Egészség és Jóllét Folyóirat kiadásának célja, hogy a különböző tudományágak kutatóinak az egészséggel és jólléttel kapcsolatos kutatásait bemutatva elősegítse az egészségről és jóllétről alkotott pontosabb és teljesebb kép kialakítását és terjesztését, és ezáltal hozzájáruljon a lakosság egészségének és jóllétének javításához.
A MEJ folyóiratnál is olvasószerkesztőként tudom majd hasznosítani az eddigi tapasztalataimat, tudásomat, s csiszolhatom a megjelenésre kerülő kéziratot szövegét. Várjuk a szerzőket, támogatókat is! A kézirat benyújtásával kapcsolatos tudnivalókért a Szerzői útmutató elolvasását javaslom.
A kéziratok benyújtása előzetes regisztrációt követően lehetséges. A folyóirattal kapcsolatos információkat tartalmazó hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni.
Komolyan? – szerepeltem Tolvaj Norbert podcast műsorában
A 40. szülinapom előtt nem sokkal ki is jött velem egy őszinte beszélgetés az éterben. Jól enni, jót enni – beszélgetés Schmidt Judittal címmel Tolvaj Norbert Komolyan? című podcastjának vendége lehettem. Köszönöm a meghívást ezúton is.

A hosszú, de tartalmas beszélgetés során az alábbi témákat érintettük:
– Hogyan és miért lettem dietetikus?
– Mivel is foglalkozik egy dietetikus?
– Mi kerüljön a tányérra?
– Mitől lesz okos az a tányér?
– A diétázás jó vagy rossz dolog?
– Bodyshaming, skinnyshaming, bodypositivity…, és minden más.
Meghallgatható Spotify-on, Apple podcasten, Anchoron is, többek között.
A sok munka és megjelenés mellett jólesett és rámfért a pihenés év végén, sikerült is félretenni kicsit a munkát, s magamra, a családomra, barátaimra koncentrálni. Várom az újabb év kihívásait, feladatait, remélem, hogy minél több új együttműködésről is beszámolhatok majd a 2023-as év összefoglalójában. Ha szeretnél velem dolgozni, keress meg üzenetben!
A napi eseményekről, újdonságokról, szakmai és néha magán jellegű érdekességekről, világnapokról sztoriban/posztban számolok be a Youteefool nevű blogom instagram és facebook oldalán (a kettő ugye összeér valamelyest).
A kiemelt képet Baranyai Norbert Zsigmond készítette a 2022. november 5-ei Ízműves Élménykonyha főzőtanfolyamon.