Ami a számon…, az a szívemen?

Nemcsak Valentin-napon fontosak a szívügyek, hanem egész évben. Amit megeszünk és megiszunk, az a szíveink, ereink egészségét is befolyásolja.
Schmidt Judit dietetikus

Pirosban a női szívekért

Február elején ünnepeltük a Pirosban a nőkért napot, ami a Go Red for Women kampány keretében a National Wear Red Day magyar megfelelője. Minden évben február első péntekjére esik (most érdemes beírni, hogy 2025. február 7-e a következő dátum). Ezt az egyre népszerűbb eseményt az Amerikai Szív Szövetség indította el. Ezen a napon a piros ruhával arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a szív- és érrendszeri betegségek (különösen a koszorúér-betegség, szívinfarktus, hirtelen szívhalál) a közhiedelemmel ellentétben sajnos több nőt érintenek, mint férfit. A nőknél egyre inkább jelen vannak ugyanis a férfiakra jellemző kockázati tényezők (pl. dohányzás, túlsúly, kezeletlen stressz, helytelen étrend, stb.), amiket csak tetéznek a család és a karrier közti szerepfeszültségek, valamint a gyakran a férfiakat is meghazudtoló munkatempó, életstílus. Hello, rohanó világ!

AHA 2024 national wear red day social static post
A National Wear Red Day kampány egyik közösségi média posztja – impresszív.
A piros a kedvenc színem, így nemcsak ezen a napon viselem szívesen ezt a színt. Micsoda szójáték :)).

Ne csak Valentin napon gondoljunk a szívünkre!

Ha február, akkor Valentin-nap, de ne csak a szerelem, szeretet dobogtassa meg a szívünket, hanem akkor is jól és erősen verjen, amikor éppen nincs okunk a rózsaszín ködre, vagy éppen önmagunkat kell a legjobban szeretnünk, mert nincs mellettünk más, aki erre minden nap emlékeztetne. A kulcs mindenképpen az, hogy ne másért, hanem önmagunkért tegyünk _minden egyes nap_ az egészségünkért, hiszen a testünk és a lelkünk épsége alapvetően a saját felelősségünk. Ha önellátó felnőttek vagyunk. Kivételek persze akadnak, amikor valaki olyan helyzetben van, még vagy már, hogy – önhibáján kívül – valóban a környezetétől, gondviselőjétől , családjától függ.

Minél idősebbek leszünk, annál jobban átlátjuk, túl megannyi személyes tragédián, hogy az egészség a legnagyobb kincsünk, és ezért a betegségek megelőzése az egyik legfontosabb feladatunk. Ha megromlik az egészségünk, az életünk minden más területe is sérül. Nem könnyű a helyzet. Ráadásul nagy üzlet és ipar is áll az egészségvédelem mögött, és nagyon észnél kell lenni, hogy kire, kikre hallgassunk, kiket tekintsünk hiteles szakmai forrásnak. Nem kérdés, hogy ha az étkezés a téma, akkor a dietetikusok a legautentikusabbak ebben. Elvégre ezért is olvasod most ezeket a sorokat egy dietetikustól.

Schmidt Judit dietetikus előadása
Bár egy kicsit takar a pulpitus, de a kép a VIII. Fehérvári Atherosclerosis Találkozón tartott előadásom során készült, amelyben arról beszéltem, hogy mi dobogtatja meg a fiatal nő szívét:
a szerelem és/vagy a tápanyagok?

Szívbarát étrendi elemek

Ha kifejezetten olyan étrendet szeretnénk követni, ami bizonyítottan eredményes a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha úgy eszünk, mint a déliek, vagyis elköteleződünk a mediterrán étrend felé.

Spanyol paella
Nemcsak Olaszországban, de Spanyolországban is megannyi módja van a mediterrán étrend követésének.
Például egy tenger gyümölcseivel gazdagon ízesített paella formájában. Fotó: Schmidt Judit/Youteefool

Miről is szól a mediterrán étrend?

Röviden, tömören az alábbiakról:

  • az étkezések alapját a teljes őrlésű gabonafélék, burgonya, zöldségek, gyümölcsök valamint hüvelyesek alkotják,
  • friss, helybéli, szezonális összetevőkkel van tele a kamra és a hűtő: rendszeresen kerülnek gyümölcsök, zöldségek, friss fűszernövények (ez azzal is jár, hogy a sóval is óvatosabban bánjunk) a tányérra,
  • gyakran szerepelnek tengeri halak a menüben (pl. makréla, hering, lazac, tonhal),
  • előnyt kapnak a soványabb, fehér húsok(aka baromfihúsok) a vörös húsokkal (sertés, marha) szemben (ez a tipp a fenntarthatóság szempontjából is követendő, sőt, tartsunk minél több húsmentes napot is – ami már lényegében a flexitariánus étrenddel egyenlő),
  • a zsíros tejtermékek helyett a csökkentett zsírtartalmúakra kerül a fókusz,
  • jó minőségű (extra szűz) olívaolaj ízesíti az ételeket, például a salátákat (persze azért mértékkel, elvégre az olaj is zsír),
  • az olajos magvak (nem sózva!) is rendszeres összetevői az étrendnek,
  • édesség gyanánt főleg aszalt és a friss gyümölcsök, a teljes kiőrlésű lisztből készült sütemények, vagy az antioxidánsokban gazdag étcsokoládé a jellemző (a kevesebb cukor is jót tesz),
  • a jó minőségű vörösbor sem marad el, a kulturált, mértékletes fogyasztás mellett

Amennyire tudunk, Magyarországon vagy a világ többi táján élve is tudjuk követni ezeket az alapelveket. Természetesen összekötve a rendszeres, kornak, nemnek, egészségi állapotnak megfelelő mozgásformával (ami lehet a séta is), és a munka-magánélet egyensúlyra, mentális jóllétre is törekedve.

Schmidt Judit dietetikus a Kempinsi Hotelben
Nem hagyhattam ki egy kedvenc piros ruhás képemet sem, ami 2023. október végén a Kempinski Hotel Corvinus munkatársainak tartott előadásomon készült az őszi egészséghét során. Fotó: Hennel Éva

Ha csak ennyire (?) egyszerű lenne

Persze fontos hozzátenni, hogy a legjobb étrend sem véd meg bennünket a szívbajtól, ha nem mozgunk, nem alszunk és pihenünk eleget, és nem kezeljük a mindennapi stresszt. Utóbbi persze kivédhetetlen, de ha felgyülemlik, akkor nyomot is hagy a testünkön, lelkünkön. Minden mindennel is összefügg. Amit megeszünk, iszunk, vagyis ami a szánkba kerül, az kihat a szívünkre is.

Hallgass a szívedre és (t)egyél a kedvére! 🙂 No és járj rendszeresen szűrővizsgálatokra is!

Tudástárban témák, kategóriák, kulcsszavak és egyebek szerint szűrhető módon böngészhetsz az eddig megjelent cikkeim között, ahol az étrendek kategórián belül a Szív-ér rendszer témájú írásaimat is egybegyűjtöttem (kattints a kiemelt szóra!). Itt találod például a fent említett mediterrán étrendről szóló cikkeimet is.

Ha tetszik az írói stílusom, és éppen szerzőt, lektort vagy szerkesztőt keresel a témában, vedd fel velem a kapcsolatot!

Kövesd a blogomat a facebookon és/vagy az instagramon is!  

Leadkép: Faragó László Fotóstúdió

schmidt judit dietetikus rolam 1

Alias:

schmidt judit dietetikus logo 2
Schmidt Judit vagyok, dietetikus. Ez a munkám és az életem is. Hivatásomnak tekintem, hogy a száraz, tudományos tényeket minél közérthetőbben és olvasmányosabb formában adjam tovább. Fontosnak tartom a hitelességet, kreativitást, precizitást szakmailag, és magánemberként is.

Szerinted másnak is hasznos lehet? Küldd el az ismerőseidnek is!

Facebook
Email
LinkedIn
Pinterest

Tetszik az írói stílusom? Szeretnéd, ha Neked is segítenék cikkírásban? Vedd fel velem a kapcsolatot, és beszéljük át, hogyan tudnánk együttműködni!