Mivel és hogyan telt a 2023-es évem? 

Idén is elkészítettem a januári eleji, szokásos évértékelést a fontosabb és emlékezetesebb munkáim, együttműködéseim összefoglalásával. Dietetikusként vagy más sapkában.
Schmidt Judit dietetikus - Youteefool

Tartalmas évet zárhattam magam mögött, ez mindenképpen igaz (szakmai és magánéleti síkon is), ha visszatekintek a naptáramra. Számos területen fejlődhettem és tovább bővíthettem a tapasztalataimat. Gyakran elhangzik azonban az évértékelők során, hogy 2023 nehéz év volt. Ezzel én is tudok azonosulni, mivel az infláció és a folyamatos áremelkedés, valamint az egyéni vállalkozásom adóterhei anyagi téren nem könnyítették meg kifejezetten az életet nekem sem, ellenben számos fejtörést okoztak. De most nem ezekről lesz szó!

Kezdjünk is neki a 2023-as évben elért eredményeim, sikereim listájának! Bár a matematika nem erős oldalam, de a listaírás az egyik fő erősségem. 

Havi világ- és kontentnaptár elindítása

Aki követ instagramon és/vagy facebookon is, az tudhatja, hogy a különböző jeles napokat, nemzetközi, nemzeti világnapok nagy kedvelője vagyok. Ezekhez kapcsolódóan sokkal könnyebben megy a cikkírás, vagy éppen ezek posztolása. Éppen ezért hosszas gondolkodás után márciustól kezdve elindítottam a havonta megjelenő világnaptáramat, ami kontentnaptárnak is tekinthető. Elsősorban a nevesebb, élelmiszerekkel, ételekkel, egészséggel, tudománnyal kapcsolatos napokat szedtem így egy csokorba. Sok minden kimaradt persze a terjedelmi korlátok miatt.

január 2024 világnaptár
A 2024. januári világ- és kontentnaptáram.

Idén is folytatódik ez a sorozatom, így hamarosan egy teljes évnyi naptár gyűlik össze. Kár, hogy a számos változó dátum miatt ezeket nem lehet egy az egyben majd újrahasznosítani. Az íróasztalom feletti parafára pedig egy saját készítésű, motiváló idézetekkel teli naptárat tűztem ki. Ez a naptár innen letölthető, kinyomtatható, azzal töltöd meg, amivel szeretnéd. 

Jóllét és jó élet a tökéletes test kényszerén túl

Áprilisban új helyszínen, a Vízivárosi Közösségi Térben, új témákkal és új beszélgetőtársakkal folytatódott a Hennel Évával, az esemény moderátorával még 2022-ben megkezdett interaktív beszélgetéssorozat, amely a Jóllét és jó élet a tökéletes test kényszerén túl – a dietetikától a lelki egészségig nevet viselte idén is. A témáink között elsőként a munkahelyi jóllét (wellbeing) és a munkahelyi étkezés szerepelt. Nemcsak beszéltünk a témáról, de a közeli Ono Poké Bowl & Bar gondoskodott is az ízletes poke tálakról.

Hennel Éva és Schmidt Judit a Vízivárosi Közösségi Térben 2023. április 19-én
Hennel Éva és Schmidt Judit a Vízivárosi Közösségi Térben 2023. április 19-én.

Majd ezt követte a megosztó, de sokakat érintő body shaming, skinny shaming, bullying, amelyre Szabó Dalma stylistot a Curvy Soul márka megalapítóját hívtuk el beszélgetni. A nyár eleji, egyben záró alkalom során Lippai Laura kommunikációs referens (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Maradék nélkül program), valamint Kész Alexandra Founder’s Associate at TransFoodMission Kft. részvételével azt jártuk körbe, hogy valóban drága-e az egészség. Szóba került például az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem, a maradékmentés, s ennek keretében az Ételmentő granolából készült kekszet is megkóstolhatták a résztvevők az este végén. Bízunk benne, hogy ezt eseménysorozatot valamilyen formában 2024-ben is folytatni tudjuk.

Előadás a Kempinski Hotel egészségnapján

Hennel Évával nem engedtük el egymás kezét továbbra sem, hanem új szintre emeltük a közös munkát. Így október 27-én egy igen impozáns helyen, a Kempinski Hotel Corvinus munkavállalói számára szervezett egészségnapon vettünk részt meghívott előadókként. Itt többek között beszélhettem arról egy interaktív előadás keretein belül, hogyan dolgozik egy dietetikus, hol találkozhatunk dietetikussal (jelen esetben én a prevenciós dietetikusokat képviseltem), mi a különbség az egészség a jóllét között, mit értünk egészséges (egészségtudatos) táplálkozás alatt, mi határozza meg, hogy kinek mit jelent az egészséges, mi befolyásolja azt, hogy mit és mennyit eszünk. Röviden ismertettem a Miből Mennyit Egyek? weboldal kérdőíveinek és tanácsadó algoritmusának a működését is, amelynek létrejöttében aktív közreműködő és alkotó voltam annak idején.

Hennel Éva immáron végzett mentálhigiénés szakember, mediátor, coach, tréner pedig arról tartott egy érdekfeszítő és mélyebb témákat is érintő előadást, hogy mennyire fontos a lelki egészség megőrzése nem csak a privát életben, hanem a munkahelyen is, melyek azok a területek, amire érdemes figyelni, milyen tünetek esetén érdemes szakemberhez fordulni és miben segíthet egy mentálhigiénés szakember és mik a munkájának a kompetenciahatárai.

A testi és lelki egészség és jóllét kérdéskörét így együtt teljeskörűen körbejártuk. Páros előadásunkkal más munkahelyi egészségprogramokon, wellbeing programokon is örömmel részt veszünk idén is.

Mi legyen a tányérodon? Alternatív ételek a kukactól a hínárig

November 16-án este a Central Europe University (CEU) Bibó István Szabadegyetem alternatív élelmiszerekről szóló vitaestjén Pintér László, a CEU professzora, Antonovits Bence környezetvédelmi szakértő és Kovács Valéria, a Fridays for Future aktivistája társaságában meghívott paneltagként részt vehettem én is egy igen érdekes és tanulságos beszélgetésen. Sok mindenről szó esett, s még órákig lehetett volna folytatni. A teljes, bő 2 órás beszélgetés itt visszanézhető. Mivel a vitaest sajtónyilvános volt, így a Telex, a Qubit és a Népszava is beszámolt az elhangzottakról. A Manna FM-en pedig Ferencz Gabriella interjúvolt meg a témában. 

Pintér László, Schmidt Judit, Antonovits Bence és Kovács Valéria a CEU Bibó István Szabadegyetem Mi legyen a tányérunkon? című vitaestjén 2023. november 16-án
Pintér László, Schmidt Judit, Antonovits Bence és Kovács Valéria a CEU Bibó István Szabadegyetem
Mi legyen a tányérunkon? Alternatív ételek a kukactól a hínárig
című vitaestjén 2023. november 16-án.

 „A Covid alatt volt esélyünk, hogy kicsit magunkba nézzünk, átéljük, milyen az, amikor nem tudunk csak úgy lemenni a boltba, nincs, amit venni szeretnénk, nem tudunk beülni enni egy étterembe. Aztán jött az energiaválság és az infláció is, egyre drágább lesz, amit veszünk, a kérdés pedig az, hogy hol lesz az a pont, amikor már eléggé fáj, hogy ezt az egészet átgondoljuk.” – nyilatkozatom a Telex „hasábjain”.

Flexi Fórum Debrecenben – 2023.11.17.

November 17-én Debrecenbe utaztam a Danone Magyarország és a Debreceni Egyetem által szervezett első, a flexitariánus étrendről (életmódról) szóló konferenciára, a Flexi Fórumra, ahova felkért előadóként érkeztem. Előadásomat Az egészséges is lehet finom és fenntartható: A flexitariánus étrend dietetikai megközelítése címmel tartottam meg, amelyet élőben és online is követhettek az érdeklődők. A barátaimnak később úgy meséltem: ez volt az eddigi legjobb előadásom, mert szinte ténylegesen flow-ba kerültem, annyira imponált a közönség jelenléte, értő figyelme, s az a tény, hogy a szakmai információkat egy személyes jellegű keretbe tudtam ágyazni.

Flexi Fórum Schmidt Judit
Az egészséges is lehet finom és fenntartható: A flexitariánus étrend dietetikai megközelítése – 2023.11.17.

Miénk a pálya pályaorientációs beszélgetések

A Miénk a Pálya Alapítvány felkérésére és szervezésében részt vettem két budapesti gimnáziumban tartottam pályaorientációs beszélgetést a Szent Benedek Középiskolában és a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban. A pályaorientációs óra keretében megismertettem az érdeklődő diákokat a dietetikus szakma rejtelmeivel: mi szükséges a sikeres felvételihez, milyen tantárgyakban érdemes már most jobban elmélyedniük, mi vár rájuk a képzés során, milyen képesítést kapnak az oklevéllel, hol tudnak elhelyezkedni majd, milyen kihívásokat és szépségeket rejt a dietetikus szakma, milyen kompetenciák szükségesek hozzá (pl. empátia, kommunikáció…), s a végén elláttam őket pár hasznos linkkel is. 

Ételmentő/Secontaste blogcikkek 

Az elmúlt év során egyre szorosabbá vált a kapcsolatom az Ételmentő granolákkal, vagyis az azóta név- és designváltás után megújult, upcycled sörtörkölyből készült Secontaste granolákkal. Nemcsak rendszeres fogyasztója lettem ezeknek a fenntartható és pazarlásmentes finomságoknak, de az együttműködésünk keretében a blogra is írtam jó pár cikket. Ezekben sorra vettem a különböző tápanyagok hatásait, kiemelve a rostokkal, szénhidrátokkal, cukorral kapcsolatos ismereteket. A megújult weboldalra folyamatosan kerülnek ki a korábbi anyagok, ezért látogass vissza minél gyakrabban, s közben, ha már ott jársz, rendelj is magadnak néhány doboz granolát! 

Blogcikkek a Globus weboldalára 

Nagy örömömre szolgált a megkeresés, hogy a Globus blogjára írjak fél éven át havi egy blogcikket, mivel ezekben az ismeretterjesztő írásokban a személyes stílusomat is kellőképpen kidomboríthattam. Az egyes írásokat a Tudástárból is eléred, ha a keresőben a Publikálás helyénél rászűrsz a Globusra.

Cikk a Háziorvos Továbbképző Szemlében 

Decemberben megjelent egy cikkem a Háziorvos Továbbképző Szemlében A vitamin- és ásványianyag-pótlás dietetikai szempontjai címmel. Igazán nagy elismerés ez a dietetikus szakmának és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének is, amelynek vezetőségi tagja vagyok, hogy egy orvosi szaklapban írhattam a témáról, többször is említve benne a dietetikusok szerepének fontosságát a háziorvosi praxisban is. Bízzunk abban, hogy ez az együttműködés egy idő után nem csak javaslat lesz, hanem mindennapi gyakorlat! Maga a téma igen bőséges, így a cikkben csak a legfontosabb, szubjektíven kiemelt pótlási lehetőségeket, ill. a túlagadolás lehetséges kockázatait említettem. 

Részvétel a JIR projektben

A T-Systems Magyarország Zrt, majd a Telekom Rendszerintegrációs Zrt. külsős munkatársaként a „Járóbeteg Irányítási Rendszerek korszerűsítése a járási szintű betegútszervezés, valamint a háziorvosi körzetek, a praxisközösségek és a városi kórházak együttműködésének támogatása érdekében” c. projekt (röviden JIR projekt) oktatójaként az ágazati módszertant ismertettem meg a részt vevő egészségügyi intézményekkel. Ez a terület nem kapcsolódott szorosan a dietetikus mivoltomhoz, a megtisztelő felkérést az egészségügyi jártasságom és előadói, oktatói tapasztalataim kapcsán kaptam. 

A Multidiszciplináris Egészség és Jóllét megjelenései

Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Multidiszciplináris Egészség és Jóllét folyóirat, amelynek alapító olvasószerkesztője vagyok, közel 1 évvel ezelőtti alapítása óta 4 lapszám jelent meg, összesen több mint 50 közleménnyel. A növekvő olvasottságot visszaigazolja az a tény, hogy a szakemberek egyre jobban érdeklődnek az egészség és jóllét témában íródott tartalmakra. A facebook mellett elindult a folyóirat LinkedIn oldala is, utóbbit én menedzselem önkéntes jelleggel a szabadidőmben.

Jöjjön egy kis személyes is! Az elmúlt év azért is emlékezetes marad számomra, mert 2023 január elején 40 éves lettem. 

A kerek dátumot megelőző 40 napon át a 40 nap 40 éjszaka projektnek hívott online visszaszámolás keretében leszámoltam néhány, a 40. életévet övező sztereotípiával, s éjt nappallá téve (vagy fordítva) beszámoltam az aktuális testi-lelki történéseimről instagram és facebook sztoriban, ill. facebook posztokban (a #40nap40éjszakaprojekt hashtag alatt elérhető). Hol mélyebben, hol csak a felszínt karcolgatva. Egyben itt olvasható ez a rendhagyó napló, bár nem biztos, hogy így annyira élvezetes lesz, de bele-belelolvasva el lehet benne csípni egy-két gondolatot, ami érdekes lehet.

Az őszi időszaktól számtól számítva folyamatosan járt az agyam, hogyan tudnám megalapozni a jövő évi bevételeim növekedését. A fejemben kialakult már néhány terv, ezek egyike, hogy több időt és energiát szánnék az edukációs tevékenységre, így igyekszem majd e téren kamatoztatni az elmúlt évek, lassan két évtized tudását. Ezekről majd jövőre beszámolok, jó?

Köszönöm, hogy velem tartottál, s átolvastad az elmúlt évem kiemelt állomásait. Találtál benne valamilyen érdekességet, amire bővebben is kíváncsi vagy? Írd meg!

Ha érdekel, akkor a 2022-es és 2021-es listát is elolvashatod, az évszámokra kattintva.
Bízom benne, hogy a 2024-es lista csak még bővebb, tartalmasabb lesz.

Ha szeretnél együttdolgozni (pl. cikkírás, előadás, workshop, podcast témában), kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot!

schmidt judit dietetikus rolam 1

Alias:

schmidt judit dietetikus logo 2
Schmidt Judit vagyok, dietetikus. Ez a munkám és az életem is. Hivatásomnak tekintem, hogy a száraz, tudományos tényeket minél közérthetőbben és olvasmányosabb formában adjam tovább. Fontosnak tartom a hitelességet, kreativitást, precizitást szakmailag, és magánemberként is.

Szerinted másnak is hasznos lehet? Küldd el az ismerőseidnek is!

Facebook
Email
LinkedIn
Pinterest

Tetszik az írói stílusom? Szeretnéd, ha Neked is segítenék cikkírásban? Vedd fel velem a kapcsolatot, és beszéljük át, hogyan tudnánk együttműködni!